Nikola Tesla'nın Doğum Günü: Belgesel Filmi

Gönderen Yasin 10 Temmuz 2009 Cuma

Google'ın bugünkü logosu Nikola Teslanın doğum günü için hazırlanmış. Peki kimdir Nikola Tesla?
Makine mühendisi ve Elektrik mühendisi olan Tesla 10 Temmuz 1856, Smiljana-Hırvatistan doğumlu. Tesla'nın papazdı ve oğlunun da kendisi gibi papaz olmasını istiyordu. Tesla babasının sözünü dinlemedi, kendi hayalleri peşinden giderek ve mühendis oldu. Bu yolda en büyük destekçisi de annesiydi. Ana dilinin yanında Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyancayı da öğrendi.
Alternatif ve doğru akım üzerinde bir çok araştırma yaptı.


Tesla bir çok projeye imza atmış ve buluşlarının patentlerini almıştır. Yeterli maddi imkana sahip olmadığı için Tesla'nın patent sayısı Edisson'un patent sayısının üzerine çıkamamıştır. Ampulu Edisson bulmuş olsa da şu anda kullandığımız elektrik teknolojisinin icadı Tesla'dır. Tesla'nın bu kadar büyük başarılara imza atmasının ardında aseksüel kimliğinin yattığı söylenmektedir.

Tesla'nın en önemli projelrinden biri elektriği hiç bir kablo olmadan bir yerden bir yere iletebilmekti. Bu projesinde de bayağı yol katetti. Fakat Tesla'nın bu dönemde çalıştığı firması General Electric yeterli desteği sağlamadı . Çünkü bu proje hayata geçirilseydi elektrik çok ucuz olacaktı. Hatta elektriği ücretsiz bile kullanıyor olabilirdik.

Tesla aynı zamanda ilk radyo yayın merkezini de kurmuştur. Radyonun mucidini Marconi olarak öğrendik aslında mucit Tesla'dır.
Tesla'nın çalışmalarının en dikkat çekici olanı ise kuşkusuz elektromanyetik dalgalarla yüksek miktarda enerjinin bir yerden bir yere taşınmasıydı. Bu dalgalar beraberinde bir çok doğal afeti de getirmektedir. Günümüzde de yaşanılan iklim olayları, depremler acaba bu çalışmaların birer etkisi miydi? Ölümünün arkasındaki esrarengiz olaylar akıllara hala bu deneylerin gizli güçler tarafından devam ettirldiği sorularını da beraberinde getirmektedir. Yakın zamanda ölmesine rağmen Tesladan geriye kalan çalışma notları ise şu ana kadar açıklanmadı.

İşte Teslayı anlatan kısa 87dklık belgesel filmi:

Yazıyı İmle
Digg Technorati Stumble This Twitthis Del.icio.us Furl Reddit

4 yorum

  1. e. t. Dedi ki,

    büyük boyutta resim nasıl yüklenir bakmaya gelmiştim. Teslanın ön adını ve hakkında bu bilgileride öğrenmiş oldum.
    Faydalı paylaşımın için teşekkürler........

    10 Temmuz 2009 14:49

     
  2. Unknown Dedi ki,

    google'n bugünkü logosuna bir anlam verememiştim yazınızı okuyana kadar. teşekkürler))

    11 Temmuz 2009 00:55

     
  3. Adsız Dedi ki,

    blogger içine google reklamları ekleme yontemleriyle ilgili yazını okumak için geldim, ama Tesla'nın haberi dikkatimi cekti, bugun google'da Tesla için hazırlanan tasarımı gorunce hemen bende arastırdım tesla hakkında ayrıntılı bilgi... Malesef arastırmamda benim dikkatimi ceken .7 Ocak 1943 yılında kendisine ait patent aldığı 700 buluşla en çok patent sahibi kişi olarak tarihe geçmesiydi,(bknz. wiki/nikola_tesla) bu yazıda ise edison'u gecememis olması yazılı. Hangisine inansam? Son olarak blogger'a adsense ekleme yontemleri için klavyene saglık diyorum:) iyi calısmalar.

    11 Temmuz 2009 00:58

     
  4. Adsız Dedi ki,

    son 1 haftadır bu büyük insanın hayatını okuyorum internetten. Keşke bu yüzyılda dünyaya gelseydi

    29 Nisan 2010 03:18

     

Yorum Gönder

Son Yazılar

Son Yorumlar

Translate

İzleyiciler