Panorama 1453 - İstanbul'un Fethine Davetiye

Gönderen Yasin 15 Haziran 2009 Pazartesi

Bugün ***Panorama 1453 Topkapı Müzesine gittim. İstanbulda yaşayanların kesinlikle görülmesi gereken bir müze. Fethin o anlarını damarlarınızda hissedeceksiniz. Her gittiğinizde gözünüze farklı bir ayrıntı çarpacaktır.


Fetih'ten tam 555 yıl sonra, ister Sultan II. Mehmed'in ordusunda bir karakter,ister bağımsız bir gözlemci veya yabancı bir gezgin olarak İstanbul'un fethine yeniden tanık olacak ve kente giriliş anını yeniden yaşayacaksınız. Macar topçu ustası Urban'ın döktüğü toplara dokunup Kostantinopolis'in surlarına doğru onların patlamalarına şahit olacaksınız.




Sultan II. Mehmed'in binlerce askerinin tekbir seslerini veMehter Marşı'nı duyup belki de eşlik
edeceksiniz.Dörtnala kalkmış atların nal seslerini, savaşan askerlerin kılıçlarından çıkan şakırtıları atılan okların kulağınızın dibinden geçtiğini hissedeceksiniz.




Topkapı Panorama Müzesi İstanbulun Fethine açılan kapı: Müzenin içindeki panoramaya girdiğiniz anda bambaşka bir dünyaya ışınlanmış gibi hissedeceksiniz kendinizi. İlk girdiğiniz de büyük bir şaşkınlık yaşayacağanıza eminim. Bir gökyüzü bu kadar mı güzel gözükür? Gözlerime inanamadım gerçekten. Her gidişinizde farklı bir ayrıntı gözünüze takılabilir keşke yalnız başıma olsaydım da saatlerce o figürleri, ayrıntıları inceleme imkanım olsaydı. Gerçekten ortamı anlatmak çok zor. Öyle bir yere girdiğinizi düşünün ki gerçektre sınırları var ama siz ordayken o sınırları farkedemiyorsunuz. Bu kadar gerçekçi bir yer.


(Müzenin minyatürü. İçinde bulunacağınız kubbe ve ortadaki boşluk sizin panoromik resme bakacağınız yer.)

Tabii ki bu 3 boyutu algılamamız için platforma 14 metre uzaktan bakıyoruz. Müze tam 3000 m²lik alana yerleştirilmiş. Eserde yaklaşık 10000 tane figür var. Eser üzerinden 3 yıl çalışılmış. Müze Türkiyenin ilk panoramik müzesi ünvanını elinde bulundururken Dünyanın da ilk kubbeli panoramik müzesi. İstanbul'un fethini 360 dereceden görüp ve o savaşı yaşamak isteyenler muhahakkak gidip görmelisiniz.













Müzeye giriş
Tam: 5 TL
Öğrenci: 3 TL
Müzedeki tablolardaki yazıları okumaya üşeniyorsanız, teknoloji imkanınıza yetişiyor.

*** Panorama nedir? :(1) bir doğal ya da kentsel manzarayı ufka kadar uzanan ve çok geniş bir bakış açısıyla betimleyen. (2) büyük boyutlu panoramaları sergilemek amacıyla inşa edilmiş yapı türü. silindir biçiminde olan ve ışığı üstten alan bu yapılarda, resim< tüm düşey yüzeyleri kesiksiz olarak kaplar ve silindirin tabanında bulunan yükseltilmiş bir platformdan seyredilirdi. bu türden ilk gösteri 1799'da paris'te r. fulton tarafından yapılmış, sonraları, 19. yüzyıl boyunca tüm avrupa kentlerinde yaygınlaşmıştı. panorama yapılarında genellikle doğal görüntüler ve savaş sahneleri sergilenirdi.
Panoramikmuze.com'dan yararlanılmıştır.

Yazıyı İmle
Digg Technorati Stumble This Twitthis Del.icio.us Furl Reddit

4 yorum

  1. Unknown Dedi ki,

    ilk istanbul ziyaretimde gidip göreceğim mutlaka. harika birşey yapmışlar gerçekten.

    15 Haziran 2009 01:19

     
  2. Yaşamkafe Dedi ki,

    Harika bişey bu Ozzy...Paylaşımın takdire şayan...

    15 Haziran 2009 01:37

     
  3. mehbup Dedi ki,

    Gördüm ben, şimdi hiç hatırlamıyorum, 10 yıl olmuştur..Paylaşımın çok güzel..

    16 Haziran 2009 01:44

     
  4. Yasin Dedi ki,

    bu yıl açılmadı mı bu müze?

    16 Haziran 2009 02:31

     

Yorum Gönder

Son Yazılar

Son Yorumlar

Translate

İzleyiciler