Nedir Bu RSS ? Nasıl Kullanılır ...

Gönderen Yasin 18 Ağustos 2008 Pazartesi

 
İnternet teknolojilerini yakından takip eden pek çok kullanıcı RSS kullanıyor, ancak pek çoğu da RSS'i gereksiz, karmaşık ya da ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bulup bu teknolojiyi kullanmaktan kaçınıyor.oysa ki rss sayesinde bilgisayardan çok da anlamayan "standart ev kullanıcısının" dahi rahatlıkla yapabileceği ve büyük yararlar göreceği çok şey var. Uzun süren RSS araştırmalarım ve kullanım deneyimlerim sonucunda rss ile nasıl harikalar yaratabileceğinizi ve rss'i en etkili ve pratik hayatta size en çok yardımcı olabilecek şekilde nasıl kullanabileceğinizi herkesin anlayabileceği bir dille paylaşmak istiyorum:
Peki RSS ile neler yapabilirsiniz?

    * Sabah bilgisayarınızı açar açmaz E-postalarınız otomatik olarak kontrol edilebilir, yeni e-postanız varsa sesli uyarı ve ufak bir bilgilendirme penceresiyle haberdar olabilirsiniz.

    * Benzer şekilde, Facebook hesabınıza mesaj ya da arkadaşlık daveti geldiği zaman rss programınız sizi bilgilendirebilir. Böylelikle Facebook'u da rutin kontrol listenizden çıkarabilirsiniz.

    * Bildirgeç'e yazdığınız bildiriler onaylanır onaylanmaz haberiniz olabilir. Bunun için bildirgeç'i takip etmek zorunda kalmazsınız.

    * Yakınlarınız Picasa ya da Flickr gibi sitelere fotoğraflarını yükler yüklemez programınız sizi uyarabilir.


    * YouTube ve benzeri sitelere video atan yakınlarınızdan ya da beğeniyle takip ettiğiniz video bloggerlardan anında haberiniz olabilir.

    * İnternette takip ettiğiniz belirli bir konuda, anahtar kelimeleri içeren bir haber düştüğünde programınız sizi bilgilendirebilir.

    * Kısacası en genel anlamıyla, takip ettiğiniz sitelerde, "ilginizi çeken" yeni bir içerik eklendiği zaman programınız sizi uyarır.

Üstelik tüm bunlar için internet tarayıcınızın açık olması dahi gerekmiyor. Bilgisayarınızın sağ alt köşesine (System Tray) gizlenmiş RSS programımız sayesinde tüm olan bitenden zahmetsizce haberdar olabiliyoruz.

Hangi araçla?

İnternette web ya da masaüstü tabanlı RSS hizmeti veren pek çok site ya da uygulama bulunuyor. Google Reader gibi popüler örnekler de buna dahil. Ancak özellikle de web tabanlı olanlar yeni içerik geldiğinde sizi haberdar edemiyor. Sürekli tarayıcınızın bir penceresini onlara ayırıp takip işlemini yapmak zorunda kalıyorsunuz. Hal böyle olunca işin "pratiklik" tarafı zedeleniyor ve insanlar RSS'ten kaçıyor.

Uzun süren araştırmalarım ve deneyimlerim sonrası düşüncem, en amaca uygun ve pratik hizmet veren program FeedDemon isimli muhteşem yazılım olduğu yönünde. Yukarıda bahsettiğim tüm özellikleri bu yazılım sayesinde zahmetsizce gerçekleştirebilirsiniz.

Peki ama nasıl?

Öncelikle FeedDemon programını indirelim. 4 mb. gibi ufak bir boyutta olan programı buradan indirebilirsiniz.

Programı kurduktan sonra, NewsGator senkronizasyonuyla ilgili bir şeyler çıkacak. Bu seçeneği "skip" diyerek atlayabilirsiniz.

Ayarlarınızı aşağıda tarif ettiğim şekilde yaparsanız en uygun kullanım kolaylığını yakalayabilirsiniz:

Tools menüsünden "Options" 'a tıklayarak ayarlar penceresini açıyoruz.

    * "General" sekmesinden Sounds'a tıklayın. Orada "Desktop Alert" ü işaretleyip bir ses atayın. "C:\WINDOWS\Media\notify.wav" yazabilirsiniz. Böylelikle uyarı almak istediğiniz içeriklerde bu kısa uyarı sesi çalacak.

    * "Desktop Alert" sekmesinde seçenekleriniz buradaki gibi olsun. Böylelikle programımız \
      tuşuna bastığınızda kapanmak yerine gizlenecek ve sizi bilgilendirmeye devam edecek.

Programımızın ayarlarını yaptığımıza göre yeni içerik eklemeye başlayabiliriz. Bildirgeç'ten başlayalım. Feeddemon'da, "Subscribe" tuşuna basalım. Gelen pencereye http://www.teknoportal.gen.tr yazalım. Feeddemon rss içeriğini kendiliğinden bulacacak. Son pencerede de "I want to edit..." ile başlayan seçeneği işaretleyip ayarları buradaki gibi yaparsanız her 5 dakikada otomatik olarak Teknoportal'da yeni içerik var mı diye program kontrol edecek ve yeni içerik varsa sizi sesli olarak uyaracak.

Bu yöntemi rss teknolojisini destekleyen diğer sitelerde de uygulayabilirsiniz. Hatırlatayım, her içerik için sesli uyarı almak zorunda değilsiniz. Yalnızca istediğiniz içerikler için bu seçeneği işaretlerseniz en ilgili olduğunuz konularda program sizi bilgilendirecektir.

Son bir hatırlatma: FeedDemon programını Başlangıç menünüze atarak bilgisayar açıldığında otomatik olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Yazıyı İmle
Digg Technorati Stumble This Twitthis Del.icio.us Furl Reddit

0 yorum

Yorum Gönder

Son Yazılar

Son Yorumlar

Translate

İzleyiciler